Drie op drie voor veldrijdster Van Empel in wereldbeker

23 okt 2022, 14:48 Sport
drie op drie voor veldrijdster van empel in wereldbeker
Fem van Empel heeft ook de derde veldrit om de wereldbeker gewonnen. Op het snelle parcours in het Tsjechische Tabor streden in de slotronde nog zes vrouwen om de overwinning. Maar Van Empel liet het niet op een sprint aankomen en won met enige voorsprong voor haar landgenotes Puck Pieterse en Annemarie Worst.
Van Empel, 20 jaar pas en nu nog uitkomend voor het Belgische Pauwels Sauzen-Bingoal, won eerder beide wereldbekercrossen in de Verenigde Staten. Op 1 januari stapt de Brabantse over naar Jumbo-Visma.
Van Empel vertelde na afloop dat de jetlag haar parten had gespeeld. "Mijn benen voelden niet zo goed, ik heb niet best geslapen de afgelopen dagen", verklaarde ze haar enigszins defensieve manier van rijden. "Het enige wat ik kon was volgen. En op de laatste helling heb ik dan aangevallen."
Het was Pieterse geweest die met dank aan haar sprongen over de balken vaak de leiding had, met in de slotronde nog vijf rensters in haar spoor: vier landgenotes en de Hongaarse Kata Blanka Vas. Op de laatste doorkomst over de balken probeerde Pieterse, uitkomend voor Alpecin-Deceuninck, nog een keer weg te rijden. Worst en Van Empel konden volgen waarna die laatste er in de slotkilometer vandoor ging en haar derde overwinning boekte. "Dit had ik nooit verwacht, maar het seizoen is nog lang. Er zal nog een moment komen dat ik mijn rust moet pakken."
Volgende week is ze er in ieder geval wel bij wanneer in het Belgische Maasmechelen de vierde manche wacht. In de wereldbekerstand leidt Van Empel met 120 punten. Worst volgt met 71 terwijl Ceylin del Carmen Alvarado, zondag zesde, derde staat.