Drie personen uit dezelfde ploeg positief in olympisch dorp

18 jul 2021, 10:11 Sport
drie personen uit dezelfde ploeg positief in olympisch dorp
In het olympisch dorp in Tokio hebben drie personen uit dezelfde olympische ploeg positief getest op het coronavirus. Het gaat om twee sporters en een teamlid. "Ze komen uit hetzelfde land en beoefenen dezelfde sport", liet een woordvoerder van het organisatiecomité weten. Hij verstrekte verder geen details.
Het gaat om de eerste coronagevallen onder atleten in het olympisch dorp. Het teamlid testte een dag eerder al positief. De drie positief geteste mensen zijn op hun kamer in het olympisch dorp in isolatie gegaan.
Een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF liet desgevraagd weten dat niemand van TeamNL in het olympisch dorp positief heeft getest.
De Zuid-Afrikaanse delegatie maakte wel bekend dat drie mannen uit de olympische voetbalploeg positief waren bevonden. Het zijn de twee spelers Thabiso Monyane en Kamohelo Mahlatsi en videospecialist Mario Masha. Het is nog onduidelijk of het om hetzelfde drietal gaat dat eerder door het organisatiecomité als positief werd aangemerkt in het olympisch dorp.
De personen met wie de drie besmette olympiërs in nauw contact zijn geweest, zijn inmiddels geïdentificeerd. Deze mensen dienen nadere coronatesten te ondergaan en moeten in Tokio voorlopig apart eten, trainen en reizen.
De duur van deze voorzorgsmaatregelen hangt af van het oordeel van het anti-corona controlecentrum in het olympisch dorp. "Pas als de experts hebben vastgesteld dat je geen risico meer vormt voor anderen, kun je terugkeren bij je team", liet adjunct-directeur Pierre Ducrey van het Internationaal Olympisch Comité IOC weten.
Het organisatiecomité maakte verder bekend dat tot dusver 55 positieve coronatests zijn geregistreerd. Tot de positief geteste personen behoort de Zuid-Koreaan Ryu Seung-min, lid van het IOC. Er zijn circa 30.000 tests uitgevoerd bij 18.000 sporters, officials, journalisten en andere betrokkenen die vanaf 1 juli in Japan zijn aangekomen.
Tijdens de Olympische Spelen, die vrijdag worden geopend, nemen in totaal zo'n 18.000 sporters en begeleiders hun intrek in het dorp. Op het piekmoment, ongeveer halverwege de Spelen, zullen dat er maximaal 6000 tegelijkertijd zijn. "Het is onvermijdelijk dat we besmettingsgevallen hebben", erkende IOC-directeur Christophe Dubi. Hij verzekerde echter dat alles wordt gedaan om het risico op een uitbraak van het coronavirus "tot een absoluut minimum te beperken".