Dubbeltitel voor De Groot/Van Koot op Paralympische Spelen

04 sep 2021, 10:00 Sport
dubbeltitel voor de groot van koot op paralympische spelen
Na haar overwinning in het enkelspel heeft rolstoeltennisster Diede de Groot op de Paralympische Spelen ook de titel in het dubbelspel veroverd. Samen met Aniek van Koot was ze in de finale te sterk voor de Britse vrouwen Lucy Shuker en Jordanne Whiley. De zege was overtuigend: 6-0 6-1 in ruim een uur.
Whiley hield vrijdag Van Koot nog af van het brons in het enkelspel.
Net als in het enkelspel is Nederland in het vrouwendubbel op de Paralympische Spelen heersend. Sinds het in 1992 een paralympisch onderdeel werd, won een Oranje-duo. Vijf jaar geleden, op de Spelen van Rio, waren Jiske Griffioen en Van Koot te sterk voor De Groot en Marjolein Buis.
Ze hadden geen vergelijkbare voorbereiding op de dubbelfinale. Waar Van Koot baalde van het gemiste brons, lag De Groot nog wakker van het succes in het enkelspel. "Ik denk dat ik drie uurtjes geslapen heb", vertelde de 24-jarige tennisster uit Oudewater. "Gelukkig speelde Aniek echt goed. Dat maakte het voor mij wat makkelijker. Ook al dacht ik soms: mijn schouders willen niet meer."
Van Koot had de teleurstelling op tijd verwerkt. "Maar ik wist ook dat ik dat kon. Je bent het ook aan elkaar verschuldigd als dubbelpartner. Je hebt een gemeenschappelijk doel", zei Van Koot, zeven jaar ouder en afkomstig uit Dinxperlo. "Natuurlijk was die verloren wedstrijd om het brons pijnlijk, maar je hebt een mooie plak om voor te strijden. Dit maakt eigenlijk alles goed."
De Groot sprak van een proces: "We hebben zo veel gespeeld de afgelopen tijd en zo veel geleerd."