Duitser Denz sprint na lange vlucht naar zege in twaalfde rit Giro

18 mei 2023, 17:23 Sport
duitser denz sprint na lange vlucht naar zege in twaalfde rit giro
ANP
De Duitser Nico Denz heeft donderdag de twaalfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De 29-jarige renner van BORA-hansgrohe was na een lange vlucht de snelste in de sprint van een groep van drie en boekte zo de grootste overwinning van zijn carrière. Toms Skujins uit Letland werd na 185 kilometer tweede in Rivoli, voor Sebastian Berwick uit Australië.
De drie renners waren samen met Alessandro Tonelli uit Italië op zo'n 100 kilometer van de finish op kop. Zij waren overgebleven van een grotere groep met daarin ook onder anderen Bauke Mollema. De benen van de Nederlander bleken niet sterk genoeg om de vier te volgen.
Tonelli kon zo'n 30 kilometer voor het einde niet meer mee op de Colle Braida, de laatste en lastigste beklimming. Daarna konden Denz, Skujins en Berwick bergaf richting de finish en zich voorbereiden op de sprint. Denz ging vroeg in de hoogste versnelling en hield dat vol.
Voor de Duitser kwam zijn overwinning als een grote verrassing. "Ik hoorde eigenlijk niet in de vlucht te zitten, maar ik mocht toch toen een teamgenoot zich niet fit genoeg voelde. Op de laatste klim zat ik echt op mijn limiet, maar alles kwam uiteindelijk mooi samen. Ik kende een mooi slot en ben superblij en trots."
De roze leiderstrui van de Brit Geraint Thomas kwam geen moment in gevaar. Zijn voorsprong op Jumbo-Visma-renner Primoz Roglic is nog altijd 2 seconden. De klassementsmannen hielden zich gedeisd in aanloop naar de rit van vrijdag, die meerdere beklimmingen van de eerste categorie telt.
Ook de twaalfde etappe van de Ronde van Italië kende weer enkele afvallers. De Italiaan Alessandro Covi ging al niet van start vanwege een eerdere valpartij. De Australische ritwinnaar Kaden Groves, de Fransman Mikaël Chérel en de Belg Harm Vanhoucke stapten tijdens de rit af. Vanhoucke was de veertigste afvaller deze Giro, na onder anderen topfavoriet Remco Evenepoel vanwege een positieve coronatest.