Eekhoff verliest titel na diskwalificatie

27 sep 2019, 21:01 Sport
eekhoff verliest titel na diskwalificatie
Wielrenner Nils Eekhoff heeft de wereldtitel bij de beloften moeten inleveren. De renner uit Rijssenhout is gediskwalificeerd wegens het overtreden van de regels.
De jury heeft nog niet verteld waarmee Eekhoff in de fout is gegaan. Volgens verschillende media zou hij na een valpartij geprofiteerd hebben van auto's op het parcours.
De 21-jarige Eekhoff reed de race van zijn leven en leek de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de beloften, een categorie die in 1996 werd ingevoerd. Hij vond pas in de slotkilometer aansluiting bij de vier koplopers van de race voor wielrenners jonger dan 23 jaar.
Vervolgens won Eekhoff de sprint van een kopgroep van zeven renners. De Italiaan Samuele Battistella eindigde als tweede. Hij mag zich na de diskwalificatie van Eekhoff wereldkampioen bij de beloften noemen. Eekhoff bereidde zich net als Mathieu van der Poel tijdens de Ronde van Groot-Brittannië op de WK voor. Hij stapt aan het einde van het seizoen over van het opleidingsteam naar de profploeg van Team Sunweb.
Eekhoff won in 2017 Parijs-Roubaix voor beloften, terwijl hij dit jaar onder meer de Ronde van Overijssel won en vijfde werd bij de EK-wegrace in Alkmaar.