Eerste etappezege Team AkzoNobel in Ocean Race

27 feb 2018, 15:30 Sport
eerste etappezege team akzonobel in ocean race
De Nederlandse boot Team AkzoNobel heeft de zesde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Met schipper Simeon Tienpont aan het roer bereikte de boot na 21 dagen als eerste het Nieuw-Zeelandse Auckland, na een ongemeen spannende race over 6100 zeemijlen vanuit Hongkong.
Vijf boten maakten aan het begin van de dag nog kans op de dagzege. Uiteindelijk hield de negenkoppige bemanning van Team AkzoNobel het onder de vlag van Hongkong varende Team Sun Hung Kai/Scallywag, met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord, net achter zich. Het verschil bedroeg 2 minuten en 14 seconden, waarmee de race nog net tot de tien spannendste finishes ooit behoorde in de geschiedenis van de roemruchte zeilwedstrijd. Het Spaanse Team Mapfre, dat het klassement leidt, werd derde. Zelfs de vijfde boot bereikte nog binnen een half uur na de winnaar de haven van Auckland. Team Brunel van Schipper Bouwe Bekking deed niet mee om de prijzen en werd zesde.
,,Ik heb nog nooit in mijn leven zo'n race gevaren'', reageerde Tienpont na binnenkomst. De Nederlander kende een tumultueuze start van de wedstrijd in oktober, toen hij na een conflict met de hoofdsponsor uit het team werd gezet. Na een arbitragezaak stapte de schipper in Alicante alsnog aan boord voor een wedstrijd over in totaal 83.000 kilometer en acht maanden.
Tienpont vertelde dat de zesde etappe vanaf de eerste mijlen een enorme strijd was geweest. ,,Het is geweldig om op deze manier te winnen. Zeker de laatste zestien dagen was het een nek-aan-nekgevecht. Ik ben enorm trots op mijn team.'' Aan boord waren twee Nieuw-Zeelanders, Brad Farrand en Justin Ferris, voor wie het extra speciaal was als eerste Auckland te bereiken. ,,We hebben er keihard voor gewerkt, 24/7, nu ga ik zo snel mogelijk even naar huis'', zei Farrand.
Het was de eerste etappezege voor Team AkzoNobel. De boot won eerder wel de havenrace in Hongkong. In het klassement steeg de Nederlandse boot van de zesde naar de vierde plaats, met nog vijf etappes voor de boeg. De Volvo Ocean Race eindigt in Den Haag.