Eigenaar Phoenix Suns jaar geschorst wegens racisme en seksisme

14 sep 2022, 12:43 Sport
eigenaar phoenix suns jaar geschorst wegens racisme en seksisme
ANP
De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Robert Sarver, de eigenaar van de NBA-club Phoenix Suns, voor een jaar geschorst en hem een boete van 10 miljoen dollar (10 miljoen euro) opgelegd na een onderzoek naar racisme en vrouwenhaat.
De profcompetitie meldde dat een onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Sarver gedrag heeft vertoond dat in strijd was met de normale werkstandaarden, die zijn afgesproken in de regels van de competitie. "Dit gedrag bevatte racistisch taalgebruik, ongelijke behandeling van vrouwelijke werknemers, seksueel getinte opmerkingen en gedrag, en hardvochtige behandeling van werknemers en in sommige gevallen pesten."
Meer dan zeventig werknemers van de Phoenix Suns hadden bij ESPN hun beklag gedaan over het giftige klimaat bij de club. Sarver ontkende alle beschuldigingen en zei een onafhankelijk onderzoek te verwelkomen. "Voor goed leiderschap is verantwoordelijkheid nodig", zei de eigenaar dinsdag in een reactie. "Voor de Suns begint dat bij mij. Hoewel ik het met sommige zaken in het NBA-rapport niet eens ben wil ik me verontschuldigingen voor woorden en daden die mijn werknemers hebben beledigd. Ik neem volledige verantwoordelijkheid voor wat ik heb gedaan."