EK-zilver voelt als 'boost' voor turnster Sanne Wevers

25 apr 2021, 14:53 Sport
ek zilver voelt als boost voor turnster sanne wevers
ANP
Sanne Wevers sprak over moeilijke omstandigheden waarin ze zondag een zilveren medaille veroverde op de balk bij de Europese kampioenschappen turnen in Basel. Daarbij speelt ook zeker de situatie rond haar vader en coach Vincent Wevers mee, die komende zomer niet mee mag naar de Olympische Spelen. "In dit stadium is het echt heel gaaf dat ik hier zilver pak. Het voelt als een 'boost', ik ben echt heel blij", vertelde ze. De Française Mélanie de Jesus dos Santos had met een net iets hogere score het goud veroverd.
Zich uitspreken over de sanctie tegen haar vader deed ze in Basel niet. Vincent Wevers is een van de coaches tegen wie een onderzoek loopt bij het Instituut Sportrechtspraak wegens mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover turnsters in het verleden. Gymnastiekbond KNGU besloot, om onrust rond de selectie te voorkomen, dat in Tokio de turnsters door een nieuw coachduo worden begeleid.
Met de moeilijke omstandigheden bedoelde Wevers nu vooral het lange tijd ontbreken van wedstrijden en het feit dat ze als eerste de balk op moest. "Je moet heel snel in je focus komen, meteen scherp zijn. Maar ik houd wel van uitdagingen."
Door de coronapandemie had ze voor het laatst in oktober 2019 een groot toernooi geturnd: het WK van Stuttgart waar ze met het team olympische kwalificatie afdwong, maar individueel niet kon uitblinken omdat ze niet topfit was. Haar laatste grote succes dateerde al van de zomer van 2018 toen ze in Glasgow Europees kampioene op de balk werd, twee jaar na haar olympische titel in Rio. "Ik heb heel lang aan een comeback op niveau gewerkt. Het is heerlijk om weer een finale te mogen turnen."
Speciaal was ook dat tweelingzus Lieke in de finale uitkwam. Ze werd zevende nadat ze een keer van de balk was gestapt. Zus Sanne was toen al lang aan de beurt geweest. Ze had als eerste een score neer moeten zetten. "Lastig omdat je in een finale niet meer mag inturnen op het podium en meteen scherp moet zijn, terwijl je net een kwartier hebt staan wachten voor de opkomst. Ik start niet graag. Ik ben iemand die graag een finale leest en dan een strategie bepaalt omdat je weet wat voor score nodig is."
"We merkten allebei dat het niet makkelijk is geweest", sprak ze mede namens haar zus en vermoedelijk doelend op de situatie rond haar vader. "We hebben ons afgesloten en de sport stond hier op één." Haar status heeft ze in ieder geval nog. "Het is een eer om de regerend olympisch kampioene te verslaan", zei De Jesus dos Santos.