Europese titel Kromowidjojo op 100 vrij

15 dec 2017, 17:28 Sport
europese titel kromowidjojo op 100 vrij
ANP
Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Kopenhagen de titel gepakt op de 100 meter vrije slag. De Groningse bleef in het 25 meterbad van de Deense hoofdstad haar Zweedse rivale Sarah Sjöström net voor. 'Kromo' tikte als eerste aan in een Nederlands record van 50,95 seconden, titelverdedigster Sjöström moest genoegen nemen met het zilver (51,03). Het brons ging voor eigen publiek naar de Deense Pernille Blume (51,63).
Femke Heemskerk, de tweede Nederlandse in de finale, werd vijfde in 51,93. Kromowidjojo had donderdag in Kopenhagen al de Europese titel op de 50 meter vlinderslag veroverd. Kort daarna leidde ze de gemengde estafetteploeg ook naar het goud op de 4x50 wissel.
De 27-jarige Groningse moest twee jaar geleden bij de EK kortebaan in Netanya genoegen nemen met zilver op de 100 vrij, achter Sjöström. Op de kortste afstand, de 50 vrij, waren de rollen toen omgedraaid. Na de mislukte Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar Kromowidjojo als titelverdedigster op de 50 en 100 vrij naast de medailles greep, twijfelde ze een tijdje over haar toekomst. De drievoudig olympisch kampioene besloot onder de nieuwe hoofdcoach Marcel Wouda nog minimaal een jaar door te gaan en kreeg afgelopen zomer bij de WK langebaan in Boedapest de bevestiging dat ze nog altijd tot de wereldtop behoort.
In de schaduw van de dominante Sjöström pakte Kromowidjojo in Boedapest drie zilveren en één bronzen medaille. Kort daarna maakte ze bekend door te gaan tot de volgende Spelen in Tokio (2020).