Excuses NOC*NSF aan slachtoffers misdragingen in turnsport

11 okt 2021, 11:59 Sport
excuses nocnsf aan slachtoffers misdragingen in turnsport
ANP
Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg heeft namens sportkoepel NOC*NSF excuses gemaakt aan sporters die slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Van Zanen deed dat in een reactie op het advies van een commissie die onderzocht of slachtoffers in de turnsport financiële steun kunnen krijgen. Het gaat per persoon om een bedrag van 5000 euro, dat volgens de adviescommissie moet worden gezien als een tegemoetkoming voor het leed dat zij hebben ondergaan.
Van Zanen zei dat NOC*NSF is tekortgeschoten. "Er waren al voor 2010 rapporten. We hadden het kunnen en moeten zien. We hebben verzuimd na te gaan of meldingen een structurele achtergrond hadden en of aanbevelingen werden nagevolgd. We hebben de zaken gezien als losse bomen, maar zagen niet het hele bos. Daarvoor bieden wij de sporters oprechte excuses aan", aldus Van Zanen, die zei de aanbevelingen over te nemen.
Zo komt er een collectieve tegemoetkomingsregeling voor oud-topturnsters die onderworpen zijn geweest aan ernstig grensoverschrijdend gedrag zoals intimidatie, uitsluiting en manipulatie. Van Zanen: "Hiermee geven we erkenning aan de oud-turnsters voor het aangedane leed. Het is nu belangrijk dat we deze regeling snel en zorgvuldig samen met de gymnastiekbond KNGU opzetten en uitvoeren."
Behalve de vergoeding, die zal worden betaald door de KNGU en NOC*NSF, wil de sportkoepel de voorlichting versterken en afspraken met de bonden aanscherpen. Het ministerie van VWS draagt bij aan ondersteuning van slachtoffers bij het doen van hun aanvraag en voor de daadwerkelijke uitwerking en uitvoering van de regeling.
Van Zanen vindt niet dat de excuses te laat komen, een klein half jaar nadat het spraakmakende Verinorm-rapport de misstanden in de turnsport had bevestigd. "Maar de KNGU was eerst aan de beurt. Wij hebben daarna naar onze rol en verantwoordelijkheid gekeken. Wij zijn er voor de hele sport. Het gebeurt op meer plekken en moet structureel worden aangepakt. Iedereen moet elke dag op een veilige manier kunnen sporten."
De tegemoetkoming geldt, zo bevestigde Van Zanen, specifiek voor de turnsters die betrokken zijn bij de in het rapport genoemde misstanden. Het bedrag is gerelateerd aan bedragen die eerder werden uitgekeerd aan onder meer slachtoffers van misbruik in de katholieke kerk. Het zou vooralsnog gaan om zo'n honderd turnsters. Van Zanen: "Als je vindt dat je excuses moet maken, moet je ook binnen je begroting prioriteiten stellen."