Florijn pakt wereldtitel in skiff voor olympisch kampioene Twigg

25 sep 2022, 15:09 Sport
florijn pakt wereldtitel in skiff voor olympisch kampioene twigg
Roeister Karolien Florijn heeft in Tsjechië de wereldtitel gepakt in de skiff. De 24-jarige Nederlandse lag vanaf het begin op kop en bouwde haar voorsprong in de slotfase uit. Ook olympisch kampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland moest haar meerdere erkennen en werd op 2,5 seconden tweede, voor Tara Rigney uit Australië.
Florijn had in de halve finales ook al de beste tijd genoteerd en won vorige maand met grote overmacht goud op de EK in München. Eerder dit jaar won ze twee keer met groot verschil een wereldbekerwedstrijd. De skiffeuse is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de Duitse oud-roeister Antje Rehaag. Op de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio maakte ze nog deel uit van de vier-zonder, waarmee ze zilver veroverde.
Florijn werd in Tsjechië de eerste Nederlandse wereldkampioene in de skiff. Dat besefte ze echter nog niet. "Ik denk dat dat morgen gebeurt, maar ik ben zo blij", aldus Florijn bij de NOS. De roeister zei dat ze al vereerd en trots was om de finale te roeien en tegen olympisch kampioene Twigg uit te komen. "Zij is zo goed en ik had eigenlijk niets te verliezen. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Dat was wel een fijn gevoel voor mezelf en dan kan je niet blijer zijn dan dit."
Waar vader Ronald lange tijd het bekendste lid van het gezin was, was dit het moment voor haar om op de voorgrond te treden. "Hij is nooit wereldkampioen geweest en ik ben dat nu wel", zei dochter Karolien, die sprak over een beter dan verwachte race waarin de laatste meters "nog best makkelijk" gingen.