Formule 1-coureur Zhou ongedeerd na horrorcrash op Silverstone

03 jul 2022, 17:39 Sport
formule 1 coureur zhou ongedeerd na horrorcrash op silverstone
De Chinese Formule 1-coureur Zhou Guanyu heeft wonderlijk genoeg geen letsel overgehouden aan zijn zware crash in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De 23-jarige coureur is er over een week gewoon weer bij in de Grote Prijs van Oostenrijk, meldde hij op de website van Formule 1-renstal Alfa Romeo. "De halo heeft mij gered", zei Zhou over de beschermbeugel die sinds enkele jaren verplicht is gemonteerd op de cockpit van de auto's.
Zhou maakte een enorme klapper vlak na de start. De Brit George Russell raakte de controle kwijt over zijn Mercedes en ramde vol de zijkant van de auto van Zhou, die ondersteboven werd geduwd en op hoge snelheid door de grindbak vloog en zelfs over de bandenstapel tegen de hekken knalde. Het duurde even voordat de hulpdiensten de Chinees konden bevrijden uit het wrak, dat tussen een stapel banden en het hekwerk lag ingeklemd. Hij werd per brancard afgevoerd naar de medische post op het circuit, waar al vrij snel de geruststellende mededeling naar buiten kwam dat Zhou bij bewustzijn was, kon praten en geen breuken had opgelopen. Even later volgde het bericht dat hij ongedeerd uit de crash was gekomen.
"Het was een zware crash en ik ben heel blij dat ik niets mankeer", zei Zhou. "De marshals en het medisch team op circuit waren fantastisch, maar de halo heeft mij vandaag gered. Het bewijst dat het zin heeft de veiligheid van onze auto's te blijven verbeteren. Ik ben fit en kijk ernaar uit volgende week in Oostenrijk te racen."