Franse wielrenner Démare sprint naar ritzege in Giro

06 okt 2020, 16:07 Sport
franse wielrenner demare sprint naar ritzege in giro
ANP
De Franse wielrenner Arnaud Démare heeft in Villafranca Tirrena de vierde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Groupama-FDJ was in de laatste rit op Sicilië de sterkste in de massasprint.
De Franse kampioen drukte zijn voorwiel net iets eerder over de finishstreep dan de Slowaak Peter Sagan (tweede) en de Italiaan Davide Ballerini (derde). De fotofinish moest eraan te pas komen om te kunnen bepalen wie er had gewonnen. Geen van de drie renners durfde te juichen. Démare dacht aanvankelijk dat niet hij had gewonnen, maar Sagan of Ballerini. Zijn 'jump' op de finish bleek echter toch precies genoeg te zijn geweest. De Fransman mocht al zijn negende overwinning van dit jaar vieren. Hij schreef daarnaast ook twee etappekoersen op zijn naam.
De vierde rit in de Giro ging over 140 kilometer, met de start in Catania. Geraint Thomas verscheen niet aan het vertrek. De kopman van Ineos-Grenadiers, favoriet voor de eindzege, bleek een bekkenbreuk te hebben opgelopen bij een val in de derde etappe en moest naar huis.
Op de enige helling van de dag verhoogde Bora-hansgrohe, de ploeg van Sagan, het tempo om de echte sprinters in de problemen te brengen. Het zorgde ervoor dat Fernando Gaviria en Elia Viviani moesten lossen. Viviani wist later nog wel terug te komen, Gaviria niet.
Bij de tweede tussensprint, op zo'n 25 kilometer van de finish, pakte rozetruidrager João Almeida 2 bonificatieseconden. De 22-jarige Portugees had in het klassement dezelfde tijd als de Ecuadoraan Jonathan Caicedo, de ritwinnaar van maandag op de Etna. Almeida nam met die bonificaties wat afstand van Caicedo in het klassement.
De laatste 850 meter van de rit gingen langs de kust. Op de finishstreep bleek Démare de sterkste, met miniem verschil.
Wilco Kelderman staat in het klassement op de vierde plaats, met 44 tellen achterstand. Steven Kruijswijk is de nummer 10 van het klassement op 1.17. De Giro gaat na vier ritten op Sicilië woensdag verder op het Italiaanse vasteland.