Froome weerspreekt aanvaarden schorsing

30 jan 2018, 12:39 Sport
froome bereid tot zes maanden schorsing
Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome spreekt tegen dat hij bereid is een schorsing van zes maanden te accepteren voor zijn te hoge waarde van het astmamiddel salbutamol. De Britse renner van Team Sky gaf op zijn Twitteraccount kort en krachtig aan dat hij een verhaal hierover in de Corriere della Sera had gelezen en bestempelde het als 'complete onzin'.
Volgens die Italiaanse krant zou Froome willen toegeven dat hij nalatig is geweest bij het gebruik van het middel. Hij zou met die bekentenis een langdurig proces bij de antidopingcommissie willen vermijden en een schorsing van zes maanden accepteren. Froome zou tevens bereid zijn zijn zege in de Ronde van Spanje in te leveren én zijn bronzen plak die hij op de WK veroverde in de individuele tijdrit.
Froome werd vorig jaar tijdens de door hem gewonnen Ronde van Spanje positief getest op salbutamol, een geneesmiddel tegen astma. De Brit heeft toestemming om het middel te gebruiken, maar volgens de UCI was de waarde die werd aangetroffen in zijn urine, veel hoger dan is toegestaan. Froome moet zich nog altijd verantwoorden bij de bond en is vooralsnog niet geschorst.
De renner zou volgens de krant inzien dat die verhoogde waarde - het dubbele van wat is toegestaan - nauwelijks is uit te leggen en om die reden zelf een schorsing met terugwerkende kracht vanaf de Vuelta voorstellen. Het zou betekenen dat hij in mei gewoon kan starten in de Ronde van Italië en later in de Tour de France. Het op een proces bij de antidopingcommissie laten aankomen zou wel eens een veel zwaardere straf tot gevolg kunnen hebben.