Giri moet koploper Carlsen verslaan na remise

26 jan 2019, 20:29 Sport
giri moet koploper carlsen verslaan na remise
ANP
Schaker Anish Giri moet zijn laatste partij op Tata Steel Chess winnen om het toernooi op zijn naam te kunnen schrijven. De Nederlandse kanshebber kwam in de voorlaatste speelronde in Wijk aan Zee remise overeen met Teimoer Radjabov uit Azerbeidzjan. Zijn Noorse rivaal Magnus Carlsen pakte in een lange partij over 71 zetten de winst tegen de Pool Jan-Krzysztof Duda.
De regerend wereldkampioen heeft nu een half punt meer dan Giri. Zondag zitten de nummers 1 en 2 van de ranglijst tegenover elkaar aan het bord. Giri speelt dan met de witte stukken. De 24-jarige schaker moet Carlsen verslaan om Jan Timman op te volgen als laatste Nederlandse winnaar van het prestigieuze toernooi in Wijk aan Zee. Timman pakte in 1985 de eindzege. Vorig jaar was Giri er al heel dichtbij. Hij pakte toen evenveel punten als Carlsen, maar verloor in een tiebreak om de eerste plaats.
Giri weet dat hij voor een zware opdracht staat. De Nederlander begon het toernooi met een nederlaag, maar werkte zich daarna op tot aan de top van de ranglijst. ,,Hoewel ik iedere dag steeds minimaal een half punt pak, zal ik de laatste dag niet als leider ingaan'', zei hij na zijn moeizame remise tegen Radjabov. Het duurde daarna nog enkele uren tot Carlsen klaar was. ,,Ik moet zondag winnen. Maar Magnus heeft ook veel te bewijzen. Ik ga verdedigen met de witte stukken en we zien wel wat er dan gebeurt.''
De 28-jarige Noor ligt op koers om het schaaktoernooi van Wijk aan Zee voor de zevende keer te winnen. ,,Ik ben blij, het is altijd beter om voor te staan'', zei Carlsen na zijn zege op Duda.