Giro van start met spektakel in Bologna

11 mei 2019, 4:30 Sport
giro van start met spektakel in bologna
ANP
Met een tijdrit over 8 kilometer in Bologna gaat zaterdag aan het einde van de middag de 102e Giro d'Italia van start. De opening is spectaculair en zal meteen een aanwijzing geven hoe de favorieten ervoor staan. Na 6 kilometer volgt een klim naar de Basiliek van San Luca met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6 procent.
Dumoulin koos er bewust voor vroeg te starten, omdat het in de avond mogelijk gaat regenen. De Limburger van Sunweb, in 2017 winnaar en vorig jaar tweede achter de Brit Chris Froome in de Giro, is de eerste vertrekker, om 16.50 uur. Kort erna volgt Primoz Roglic, de Sloveen van Jumbo-Visma die de favoriet is bij de bookmakers.
Van de hoog aangeschreven klassementsrenners koos alleen de Brit Simon Yates ervoor pas laat te starten. Hij begint zijn tijdrit om 19.43 uur, waarna er nog slechts twee renners volgen. Yates liet zich niet door weersvoorspellingen beïnvloeden. Hij wil graag de tijden van zijn concurrenten weten. Tegen achten zal bekend zijn wie de eerste drager van de roze trui wordt. De Giro eindigt ruim drie weken later met een afsluitende tijdrit in Verona.