Golfers omstreden LIV Series eisen punten voor wereldranglijst

21 sep 2022, 8:58 Sport
golfers omstreden liv series eisen punten voor wereldranglijst
De 48 golfers die actief zijn in de omstreden LIV Golf Series strijden voor gelijke behandeling. Ze hebben in een brief aan de organisatie die de officiële wereldranglijst verzorgt, geëist dat zij ook punten krijgen voor die ranking. "Een wereldranglijst zonder de LIV-spelers is onvolledig en onjuist. Het is te vergelijken met het uitsluiten van Engeland, België en Argentinië van de wereldranglijst in het voetbal", betogen ze.
Tot nog toe hebben de profs die uitkomen op de nieuwe tour geen punten gekregen voor de wereldranglijst. Ze worden door de leidende Amerikaanse PGA Tour gezien als dissidenten en zijn ook niet meer welkom op de toernooien van de PGA. Punten voor de wereldranglijst zijn van belang omdat ze mede bepalen of spelers kunnen deelnemen aan de majortoernooien.
"We verzoeken de resultaten van de LIV Golf-evenementen op te nemen in de berekeningen van de ranglijst. Dat is niet alleen in het in het belang van de integriteit van de ranglijst, maar ook in het belang van de sport. Iedere week die voorbijgaat zonder de LIV-spelers erbij te betrekken ondermijnt de historische waarde van de officiële wereldranglijst", schrijven de 48 golfers, onder wie de huidige nummer 3 van de wereld Cameron Smith en voormalig nummer 1 Dustin Johnson. "Het niveau tijdens een LIV-toernooi is minstens even hoog als dat van een PGA-toernooi. Dat weten we omdat we in beide circuits gespeeld hebben."
De golfers maakten de overstap naar de LIV Series, omdat er veel meer prijzengeld is te verdienen. Het gaat daarbij om miljoenen euro's, die worden uitbetaald door investeerders uit Saudi-Arabië. Veel andere golfers vinden dat omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in dat land.