Roeisters pakken vier keer goud in Plovdiv

12 mei 2019, 11:01 Sport
goud roeisters jorritsma van veen in plovdiv
De Nederlandse roeisters hebben de eerste wereldbekerwedstrijd in het Bulgaarse Plovdiv afgesloten met vier gouden medailles. Aletta Jorritsma en José van Veen begonnen de dag met goud in de twee-zonder. De vrouwen acht sloot de finaledag af met een overtuigende zege. Daartussenin was er goud voor de vier-zonder en voor Lisa Scheenaard in de skiff.
Jorritsma en Van Veen wonnen met een voorsprong van 0,61 seconde op het Chinese koppel Miaomiao Qin en Linlin Guo. De Amerikaanse roeisters Felice Mueller en Emily Regan pakten het brons. De vier-zonder met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester bleef met ruim drie seconden Verenigde Staten en met vijf seconden China voor.
Scheenaard was in de skiff net iets sneller dan de Chinese Yan Jiang. De vrouwen acht sloot de succesvolle dag voor de Nederlandse roeisters af met veel machtsvertoon. De boot met stuurvrouw Ae-Ri Noort en roeisters Elsbeth Beeres, Laila Youssifou, Lisanne Brandsma, Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Mieke Wilms, Lies Rustenburg en Monica Lanz was ruim zes seconden sneller dan China en Roemenië.
De roeisters in de lichte dubbeltwee en de dubbelvier moesten genoegen nemen met zilver.