'Gouden' baansprinters weer Sportploeg van het Jaar

22 dec 2021, 21:10 Sport
gouden baansprinters weer sportploeg van het jaar
De Nederlandse baansprinters zijn voor de tweede keer uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli bevestigden hun jarenlange suprematie op de teamsprint afgelopen zomer in Japan, door ook olympisch goud te veroveren. De baanwielrenners werden op het Sportgala van 2018 ook al gekozen tot Sportploeg van het Jaar.
De teamsprinters kregen de voorkeur boven de hockeysters, die dit jaar het EK in eigen land wonnen en goud pakten in Tokio, en de roeiers van de dubbelvier. Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en Tone Wieten bezorgden Nederland op de roeibaan het eerste goud van de Spelen in Japan.
Twee jaar geleden ging de prijs voor Sportploeg van het Jaar naar de handbalsters, die enkele dagen daarvoor de wereldtitel hadden gepakt.
Van den Berg mocht in Haarlem de Jaap Eden-award in ontvangst nemen namens de sprintploeg. Hij behoorde samen met Lavreysen, kandidaat voor de prijs voor de Sportman van het Jaar, tot het selecte gezelschap in de Lichtfabriek. "De anderen zijn op trainingskamp. Goed bezig jongens, we hebben 'm!", zei Van den Berg.
Enkele maanden na het goud in Tokio veroverden de teamsprinters bij de WK in Roubaix voor de vierde keer op rij de wereldtitel. Ze heroverden ook de Europese titel. Vanaf de WK van 2018 heerst de ploeg, waarin Lavreysen en Hoogland vanaf het begin de vaste waarden waren en Van den Berg zich als starter in 2020 definitief in de ploeg reed. De ploeg bezit bovendien sinds de WK van Berlijn 2020 het wereldrecord: 41,225 seconden.