Gouden hockeykeeper Blaak (36) stopt als international

30 sep , 12:40 Sport
anp300924123 1
UTRECHT (ANP) - De eerste keeper van het Nederlands hockeyelftal Pirmin Blaak stopt als international. Dat heeft de 36-jarige doelman bekendgemaakt bij de hockeybond KNHB in Utrecht, schrijft Hockey.nl. Blaak heeft 154 interlands achter zijn naam staan. Bij zijn laatste wedstrijd in Parijs wonnen de Oranjemannen voor het eerst in 24 jaar olympisch goud.
Blaak keepte tijdens de Spelen in Parijs alle wedstrijden van het Nederlands team. In de finale tegen Duitsland kwam het na de reguliere speeltijd (1-1) aan op shoot-outs. De doelman vervulde een hoofdrol door drie van de vier Duitse pogingen te stoppen, Nederland won de reeks met 3-1. Zijn eerste wedstrijd voor Nederland speelde Blaak in januari 2011. In 2023 werd hij verkozen tot beste keeper van de wereld. Ook voor 2024 is hij genomineerd voor de titel.
Afgelopen zomer stapte Blaak over naar het Belgische Braxgata Hockeyclub. Daarvoor speelde hij in de hoofdklasse acht seizoenen voor HC Oranje Rood uit Eindhoven, daarvoor stond hij acht jaar onder de lat bij HC Rotterdam.