Griekspoor verliest op Roland Garros in vijf sets van Hurkacz

31 mei 2023, 21:40 Sport
griekspoor verliest op roland garros in vijf sets van hurkacz
Het is Tallon Griekspoor net niet gelukt voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde van Roland Garros te halen. De nummer 39 van de wereld verloor in een vijfsetter van 4 uur en 41 minuten van de Pool Hubert Hurkacz, die als dertiende geplaatst is in Parijs. Het werd 6-3 5-7 6-7 (13) 7-6 (5) 6-4. Griekspoor serveerde op 5-4 in de vierde set voor de wedstrijd.
Op het moment dat Griekspoor de wedstrijd mocht uitserveren, produceerde hij een aantal onnodige fouten. Bij een 0-30-stand miste hij een eenvoudige volley. Hurkacz wist gelijk te maken en in de tiebreak die niet veel later volgde, kwam hij snel met 5-0 voor. Griekspoor wist nog terug te komen tot 6-5, maar op zijn vierde setpunt sloeg Hurkacz een ace.
Een set eerder had Griekspoor nog de tiebreak gewonnen, al moest hij daar erg diep voor gaan. In de tiebreak van de derde set benutte Griekspoor pas zijn zesde setpunt. Er gebeurde van alles in de tiebreak, die met 15-13 naar Griekspoor ging. Zo moest er onder meer een punt opnieuw worden gespeeld omdat een ballenmeisje de baan op was komen lopen en werd de baan onterecht geveegd bij het wisselen van speelhelft. Ook verloor Griekspoor bij 7-7 een punt omdat hij een snaar van zijn racket kapot sloeg.
Vroeg in de vijfde set leek het verzet van Griekspoor gebroken, maar zijn service hield hem op de belangrijke momenten in de wedstrijd. Bij 4-4 leverde hij echter zijn servicegame in, ondanks een 40-15-voorsprong in de game. Na bijna 5 uur ging de moegestreden en mentaal enigszins aangeslagen Griekspoor op het eerste wedstrijdpunt van Hurkacz in de fout.
Griekspoor werd in de vierde set behandeld aan zijn voet, al ging het niet om een behandeling voor zijn enkelblessure. Griekspoor heeft al weken last van zijn rechterenkel en de blessure heeft zijn gravelseizoen flink verstoord. Hij gaat zich nu voorbereiden op het grastoernooi van Rosmalen, dat over anderhalve week begint.
Vorig jaar verloor Griekspoor (26) ook in de tweede ronde in Parijs. Toen was de Amerikaan Brandon Nakashima in drie sets te sterk. Begin dit jaar haalde Griekspoor op de Australian Open voor het eerst de derde ronde van een grandslamtoernooi.
Griekspoor was de enige Nederlander die nog actief was in het enkelspel van het tweede grandslamtoernooi van het jaar. Botic van de Zandschulp verloor maandag in de openingsronde en Arantxa Rus dinsdag.
In de derde ronde neemt Hurkacz het op tegen de Peruaan Juan Pablo Varillas, die Roberto Bautista Agut uit Spanje in vijf sets versloeg.