Hamilton prijst veiligheid in Formule 1 na crash Grosjean

29 nov 2020, 19:12 Sport
hamilton prijst veiligheid in formule 1 na crash grosjean
Lewis Hamilton prees na afloop van zijn zege bij de Grote Prijs van Bahrein de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1. Die hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat collega Romain Grosjean een crash en de daaropvolgende vuurzee relatief ongeschonden heeft overleefd.
"Het was een schokkend beeld om te zien", zei Hamilton die na het stilleggen van de race eerder op de dag ook al via social media had gereageerd dat hij opgelucht was dat Grosjean het goed maakte. "Als ik in de wagen stap, weet ik dat ik risico's neem. Maar het was gruwelijk. Ik ben zo dankbaar dat de halo zijn werk heeft gedaan. Het had zo veel erger kunnen zijn."
Volgens Hamilton herinnert zo'n crash de mensen die kijken eraan dat het nog altijd een gevaarlijke sport is. "De Formule 1 en de FIA hebben een geweldige klus geklaard om het veiliger te maken."
Hamilton, die na de herstart de Red Bull-coureurs Max Verstappen en Alexander Albon voorbleef, sprak van een lichamelijk zware race. "Red Bull had veel snelheid, dus ik moest volle bak rijden om hen voor te blijven."
Grosjean raakte bij een inhaalactie met zijn wagen de AlphaTauri van Daniil Kvyat vlak voor dat hij van de baan en in de vangrail schoot. "Eerst was ik boos dat hij voor me wegdraaide, maar dat veranderde zodra ik in mijn spiegels zag wat er gebeurde en de vlammen zag. Ik was echt heel erg bezorgd. Het was beangstigend en ik hoopte dat hij oké was. Ik ben blij dat hij oké is. Het herinnert je eraan dat wat we doen gevaarlijk is."
Sebastian Vettel zette bij Sky Sports wel vraagtekens bij de manier waarop de vangrail en de F1-wagen van Grosjean in tweeën waren gebroken. "Een F1-wagen en een vangrail zouden niet op die manier mogen breken en een wagen zou niet op die wijze in brand moeten kunnen vliegen. Ik weet niet wat er precies is gebeurd."
Ook Grosjeans landgenoot Pierre Gasly vroeg zich dat af, maar de Fransman was blij dat de halo zijn werk had gedaan. "Het was heel eng, ik had nooit gedacht dat een Formule 1-wagen zo in stukken kon breken."