Handbalbond bevestigt komst Johansson als bondscoach vrouwen

23 feb 2022, 13:17 Sport
handbalbond bevestigt komst johansson als bondscoach vrouwen
De Zweed Per Johansson is aangesteld als bondscoach van de Nederlandse handbalvrouwen. Handbalbond NHV bevestigde woensdag het nieuws dat een dag eerder via Zweedse media al was uitgelekt. Johansson is de opvolger van Emmanuel Mayonnade, de Fransman die vorig jaar na de tegenvallend verlopen Olympische Spelen opstapte. Hij werd de afgelopen maanden op interimbasis vervangen door Monique Tijsterman.
Johansson heeft een contract voor twee jaar ondertekend en zit op 3 maart voor het eerst op de bank tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Duitsland in Krefeld. Twee dagen later treffen beide teams elkaar in Rotterdam.
De 53-jarige Johansson is trainer van de Russische club Rostov-Don, waarvoor Oranje-international Lois Abbingh in het verleden speelde. Rostov-Don heeft dit seizoen in de Champions League de kwartfinales bereikt. Eerder was hij bondscoach van de nationale vrouwenteams van Zweden en Montenegro. Met Zweden veroverde hij in 2010 zilver op het EK. In 2019 behaalde hij met Montenegro een vijfde plaats op het door Oranje gewonnen WK. Als clubcoach werd hij onder meer in 2018 derde in de Champions League met de topclub CSM Bucuresti, waarmee hij dat jaar ook de dubbel veroverde in Roemenië. Sinds 2020 is hij werkzaam als hoofdcoach in Rostov.
Johansson noemt het "overweldigend" dat hij door de Nederlandse bond is benaderd. "Het maakt mij trots en blij dat ik de kans krijg om met een heel goed team te werken. Ik zie het als mijn taak om ervaren speelsters en jong talent te combineren, balans te brengen in het team en ze zich door te laten ontwikkelen", laat de Zweed via het NHV weten.
"We zijn blij dat we Johansson hebben kunnen vastleggen. Zijn persoonlijkheid, teamgeest en visie spreken ons zeer aan. Hij heeft goede resultaten geboekt als clubcoach en bondscoach en wij zijn ervan overtuigd dat we met hem verder kunnen bouwen aan ons Nederlandse handbalspel", zegt technisch directeur Serge Rink, die bijval krijgt van aanvoerster Danick Snelder. "Hij neemt internationale ervaring mee en boekt met Rostov goede resultaten met creatief spel. Zijn manier van spelen sluit denk ik goed aan bij ons team. Dat biedt perspectief om goed te kunnen voortborduren op ons spel", aldus Snelder, die met Oranje als titelverdediger op het WK eind vorig jaar al vroeg werd uitgeschakeld.