Handballers kloppen Polen met doelpunt in slotseconde

14 mrt 2021, 20:23 Sport
handballers kloppen polen met doelpunt in slotseconde
De Nederlandse handballers hebben in hun vierde EK-kwalificatieduel gewonnen van Polen. Met zijn tiende treffer besliste Kay Smits het duel in Wroclaw in de slotseconde: 26-27. Oranje heeft nu twee duels gewonnen, eenmaal gelijkgespeeld en eenmaal verloren.
Eind april, begin mei volgen de laatste twee kwalificatieduels, uit tegen Turkije en thuis tegen Polen. Bij winst op Turkije is plaatsing voor het EK al zeker.
Nederland leidt de poule nu samen met Slovenië. Beiden landen hebben 5 punten, maar de Slovenen hebben een duel minder gespeeld. De nummers 1 en 2 uit de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van 2022. Ook de vier beste nummers 3 uit de acht poules mogen deelnemen aan de Europese titelstrijd van 13 tot en met 30 januari in Hongarije en Slowakije.
Polen en Nederland gingen in de eerste helft gelijk op. Smits was verantwoordelijk voor de eerste vier doelpunten van Oranje in de vanwege de coronamaatregelen lege hal in Wroclaw. Mede ook door drie treffers van Luc Steins stond het halverwege 11-11.
De Polen, die eerder twee keer hadden gewonnen van Turkije en in Slovenië onderuit waren gegaan, kwamen na de pauze goed uit de kleedkamer. Binnen de kortste keren stond het 15-12 en moest Oranje gaan achtervolgen. Maar bij 16-16 (doelpunt Dani Baijens) was het weer gelijk.
De jarige doelman Bart Ravensbergen onderscheidde zich door bij 19-19 een strafworp van Michal Daszek te stoppen. Nadat Maciej Gebala er alsnog 20-19 van had gemaakt, riep bondscoach Erlingur Richardsson zijn spelers voor een time-out naar de kant. De boodschap was overgekomen, want na twee treffers van Luc Steins leidde Oranje met 22-20. Maar ook die voorsprong hield geen stand in het volledig gelijkopgaande duel.
Bij 26-26, met nog 37 seconden op de klok, nam de Poolse coach Jurecki Bartosz een time-out. Weer begonnen hield Ravensbergen aanvaller Szymon Sicko van scoren af. Nederland had nog zes tellen, waarin Smits het duel op het ultieme moment wist te beslissen.
Oranje had eerder thuis gewonnen van Turkije en verloren van Slovenië. Begin januari volgde een verrassend gelijkspel in Slovenië.