Handbalsters hard onderuit tegen Noorwegen: 25-32

10 dec 2020, 22:15 Sport
handbalsters hard onderuit tegen noorwegen 25 32
ANP
De Nederlandse handbalsters hebben opnieuw een nederlaag geleden op het EK in Denemarken. Noorwegen, de eerste tegenstander in de hoofdronde, was in Kolding veel te sterk en won met duidelijke cijfers: 32-25.
Het was al de derde keer dat de wereldkampioen verloor op dit EK. In de groepsfase boog Oranje voor Servië (29-25) en Kroatië (27-25). Om nog een kans te houden op de halve finales, moet de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade komende maandag dik winnen van Duitsland. Daarna is ook nog een overwinning op Roemenië nodig.
Lois Abbingh kwam tot vier treffers. Haar eerste in de wedstrijd was haar 700e interlandgoal.
Dat Noorwegen in vorm was, had de ploeg al in de groepsfase laten zien met drie overtuigende zeges. De zeldzame nederlaag die de ploeg een jaar geleden leed tegen Nederland op het WK in Japan, had geen sporen achter gelaten. Noorwegen domineerde als vanouds.
Toch was de openingsfase voor Oranje, dat de dekking goede op orde had en energiek speelde. Elke geblokte aanval werd met luid gejuich begeleid. Maar toen Noorwegen het tempo opvoerde, kwam de ploeg van Mayonnade al gauw in de problemen.
Met razendsnel uitgevoerde aanvallen liep de zevenvoudig Europees kampioen uit naar een voorsprong van 16-10 bij rust. Nederland slaagde er niet in de kansen zo efficiënt te benutten als de tegenstander. Laura van der Heijden was met drie goals het meest trefzeker in die fase.
Er sloop ook ergernis in de ploeg over beslissingen van de Griekse arbitrage, die veelal in het nadeel waren van Nederland. Het leidde tot straffen voor de speelsters van Oranje en drie rake strafworpen van de Noorse vedette Nora Mørk.
In de tweede helft denderde Noorwegen door en liep het steeds verder uit. Nederland kon met moeite aanklampen, maar bleef wel vechten voor iedere kans. De ploeg wist in de slotfase mede dankzij treffers van Larissa Nusser de achterstand nog tot een acceptabele marge van zeven doelpunten terug te brengen.