Hassan gaat voor combinatie van baan en marathon op Spelen 2024

23 dec 2021, 7:47 Sport
hassan gaat voor combinatie van baan en marathon op spelen 2024
Sifan Hassan houdt van uitdagingen en dus heeft de Nederlandse atlete weer iets bijzonders in gedachten voor de volgende Olympische Spelen. Hassan (28) wil in 2024 in Parijs niet alleen op de baan lopen, maar ook de marathon. "Het is nog niet 100 procent zeker, maar dat is wel mijn grote droom", zei de tweevoudig olympisch kampioene van Tokio, nadat ze opnieuw was uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.
Afgelopen zomer in Tokio was Hassan de eerste atlete die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles: goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. Hassan vertelde na haar laatste race in Tokio al dat ze een marathon wil gaan lopen.
Na het Sportgala in Haarlem, waar Hassan vanwege een positieve coronatest ontbrak in de zaal, onthulde de atlete in een videogesprek dat ze droomt van marathongoud op de Spelen. "We hebben al zilver gepakt met Abdi Nageeye. Ik wil nu goud winnen op de marathon. Het zou toch fantastisch zijn als wij als klein land alle Afrikanen verslaan op de marathon? Ik houd van uitdagingen. De marathon is een grote afstand, ik wil die heel graag gaan lopen."
Komend jaar richt Hassan zich op de WK in de Amerikaanse stad Eugene, waar ze op de baan opnieuw medailles wil oogsten. Haar eerste wedstrijd over 42,195 kilometer moet dan in 2023 gaan plaatsvinden, een jaar voor de Spelen. "Ik wil de baan en de marathon gaan combineren. Vorig jaar dacht ik dat ik geen 1500 meter zou kunnen doen in combinatie met de 5000 en 10.000 meter. Maar ik heb die drie afstanden allemaal gelopen in Tokio. Dus dit wil ik ook gaan proberen. Het is mijn droom om in Parijs de baan en de marathon te doen. Hopelijk blijf ik gezond. Als ik ga trainen voor de marathon, dan weet ik of ik het kan."
De geboren Ethiopische heeft al bewezen dat ze zeer uiteenlopende afstanden aankan, van de 800 meter tot de halve marathon. Hassan heeft onder meer het wereldrecord op de Engelse mijl in bezit, de Europese records op de 5000 meter, 10.000 meter en halve marathon en het werelduurrecord.