Hayter wint opnieuw in Ronde van Romandië

28 apr 2022, 17:45 Sport
hayter wint opnieuw in ronde van romandie
Ethan Hayter heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Het Britse talent van Ineos Grenadiers, die eerder al de proloog in Lausanne op zijn naam had gebracht, bleef in de sprint de Spanjaard Jon Aberasturi en de Colombiaan Fernando Gaviria voor. Beste Nederlander was Steven Kruijswijk op de tiende plek.
De Australiër Rohan Dennis (Jumbo-Visma) blijft leider in het algemeen klassement. Hij nam woensdag de leiderstrui over van Hayter nadat die door een valpartij op grote achterstand was binnengekomen. De Oostenrijker Felix Grossschartner is tweede op 14 seconden.
De rit over 168 kilometer met start en finish in Échallens ging over een glooiend parcours, maar telde slechts één beklimming waar punten te verdienen waren voor het bergklassement. Daarmee was het de beste kans in deze etappekoers voor sprinters om een gooi naar dagsucces te doen.
Al snel na de start ontstond een kopgroep met de Let Toms Skujins, de Zwitser Nils Brun, de Spanjaard Diego Lopez en de Belg Baptiste Planckaert. Zij pakten een maximale voorsprong van zo’n drie minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma lange tijd het tempo bepaalde. Van het viertal hielden Skujins en Brun het langst stand, maar 20 kilometer voor de streep werden ook zij ingerekend.
De tweede etappe leidde niet tot grote verschuivingen in de top van het klassement. Wel kreeg Geraint Thomas een tijdstraf van 20 seconden omdat hij in de slotfase van de etappe van dinsdag een drinkfles had aangepakt op een plek waar dat niet mocht. De Brit van Ineos Grenadiers won vorig jaar het eindklassement en behoort ook dit jaar tot de favorieten. Hij werd vierde in de proloog maar is nu gezakt naar de 24e plaats in de rangschikking.
Het peloton krijgt de komende dagen twee bergetappes voor de kiezen waarvan die van zaterdag de zwaarste is. De Ronde van Romandië wordt zondag afgesloten met een 16 kilometer lange klimtijdrit.