Herlings bij laatste drie titel beste sportman

02 dec 2018, 18:50 Sport
herlings bij laatste drie titel beste sportman
ANP
Jeffrey Herlings maakt kans om deze maand te worden uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De Nederlandse motorcrosser, wereldkampioen in de MXGP, staat op de eindlijst met drie kanshebbers. Herlings heeft concurrentie van schaatser Kjeld Nuis en turner Epke Zonderland.
Nuis behaalde dit jaar goud bij de Olympische Spelen op de 1000 en 1500 meter. Zonderland behaalde in november bij de wereldkampioenschappen goud op de rekstok.
Op de vorige week gepubliceerde 'longlist' van NOC*NSF stonden zeventien mannen. Onder anderen schaker Anish Giri, autocoureur Max Verstappen, biljarter Dick Jaspers, kickbokser Rico Verhoeven en wielrenner Tom Dumoulin stonden daar op.
Bij de vrouwen staan vier namen op de definitieve lijst. Wielrensters Anna van der Breggen (wereldkampioene op de weg) en Annemiek van Vleuten (wereldkampioene tijdrijden) zijn genomineerd. Zij krijgen concurrentie van shorttrackster Suzanne Schulting (olympisch kampioene op de 1000 meter) en Jorien ter Mors. Ter Mors won bij de Spelen in Zuid-Korea goud op de 1000 meter bij het langebaanschaatsen en brons met de achtervolgingsploeg bij het shorttrack. Onder anderen tennisster Kiki Bertens stond op de 'longlist' van veertien namen.
De titel voor beste coach van 2018 gaat naar Raemon Sluiter (trainer van Bertens), schaatstrainer Jac Orie of shorttrackcoach Jeroen Otter. De baansprinters (mannen), de hockeyvrouwen en het zeilteam Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn genomineerd in de categorie Sportploeg van het Jaar.
Rolstoeltennisster Diede de Groot, snowboardster Bibian Mentel en de rolstoelbasketbalsters zijn in de race voor de titel Paralympische Sporter van het Jaar.