Hindley wint als eerste Australische wielrenner Giro d'Italia

29 mei 2022, 17:32 Sport
hindley wint als eerste australische wielrenner giro ditalia
Jai Hindley heeft als eerste Australische wielrenner de Giro d'Italia gewonnen. De 26-jarige renner van Bora-hansgrohe verdedigde in de afsluitende tijdrit in Verona zijn leiderspositie met succes. In het klassement bleef hij de Ecuadoraan Richard Carapaz en de Spanjaard Mikel Landa voor.
De laatste etappe werd gewonnen door de Italiaan Matteo Sobrero, die drie Nederlanders voorbleef. De nationaal kampioen tijdrijden van Italië was over 17,4 kilometer 23 seconden sneller dan Thymen Arensman van Team DSM. Mathieu van der Poel eindigde op 40 seconden als derde, Bauke Mollema werd vierde op 1.08.
Hindley eindigde in 2020, toen nog rijdend voor Team Sunweb, als tweede in de Giro d'Italia achter Tao Geoghegan Hart. De Australiër startte toen in de afsluitende tijdrit ook in de roze leiderstrui, maar moest die na afloop afstaan aan de Brit van Ineos Grenadiers, die voor aanvang minder dan een seconde achterstand had.
In de tijdrit in Verona begon Hindley met 1 minuut en 25 seconden voorsprong op Carapaz. Die marge had hij opgebouwd in de laatste bergetappe waar hij de Ecuadoraan op de slotklim, de Passo Fedaia, uit de roze trui had gereden. Landa had voorafgaan aan de tijdrit 1.51 minuut achterstand op de Australiër.
Halverwege de tijdrit gaf Hindley vrijwel niets toe op Carapaz. Landa zat daar op het meetpunt meer dan een minuut achter. Carapaz finishte als tiende in 23.48. Hindley had op de streep in Verona 7 seconden meer nodig en werd vijftiende. Hij bezorgde zijn Duitse ploeg, met onder anderen Wilco Kelderman, de eerste eindzege in een grote wielerronde.
Koen Bouwman eindigde als zestiende in de tijdrit. De wielrenner van Jumbo-Visma verzekerde zich door te finishen in Verona als eerste Nederlander van de eindzege in het bergklassement. Bouwman won bovendien twee etappes tijdens deze Giro.
In de afsluitende tijdrit was Sobrero met afstand de snelste. Halverwege het parcours, op de top van de Torricella Massimiliana, was hij meer dan een halve minuut sneller dan Van der Poel, die als tweede was geëindigd in de eerste tijdrit van deze Giro. Arensman moest 15 seconden toegeven op de Italiaan, die in de afdaling ook nog iets sneller was dan de twee Nederlanders. Sobrero bezorgde zijn ploeg BikeExchange de derde ritoverwinning in deze Giro, na twee zeges van de Brit Simon Yates.