Hockeyers Oranje naar laatste vier na zege op Australië

04 aug , 17:12 Sport
anp040824126 1
PARIJS (ANP) - De hockeyers van Oranje hebben zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finale. Ze versloegen in Parijs Australië met 2-0. De Australiërs waren drie jaar geleden op de Spelen nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederland.
Duco Telgenkamp maakte in het derde kwart het openingsdoelpunt. Jip Janssen besloot de bal bij een strafcorner niet op doel te slepen, maar hij legde de bal breed en Telgenkamp zorgde al glijdend voor de tip-in. De goal zorgde voor grote vreugde op de Nederlandse bank. In de 52e minuut besliste Thijs van Dam het duel met een hard schot nadat hij zichzelf knap vrij had gespeeld.
Oranje neemt het bij de laatste vier op tegen Spanje, dat eerder op de dag verrassend te sterk was voor titelverdediger België (3-2). In de poulefase won Nederland met 5-3 van de Spanjaarden, die onder leiding staan van Max Caldas, voormalig coach van Oranje.
De Nederlandse hockeyers werden in 2000, in Sydney, voor het laatst olympisch kampioen. De laatste finale op de Spelen dateert van 2012.