Honkballers Washington Nationals starten met verlies

24 jul 2020, 7:40 Sport
honkballers washington nationals starten met verlies
De honkballers van Washington Nationals zijn met een nederlaag begonnen aan het nieuwe seizoen in de Major League. De titelverdediger verloor op eigen veld achter gesloten deuren van New York Yankees: 1-4. De arbitrage moest het openingsduel wegens regen en onweer tijdens de zesde inning afbreken. Na een pauze van bijna twee uur werd het duel officieel gestaakt en was de eindstand definitief.
Bij de Nationals ontbrak sterspeler Juan Soto. Hij werd in de aanloop naar de eerste wedstrijd positief getest op het coronavirus. Hij verblijft momenteel in thuisisolatie.
Anthony Fauci, de directeur van het nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten in de Verenigde Staten, mocht de eerste, ceremoniële bal gooien. Dat deed de 79-jarige topadviseur van president Donald Trump in een shirt van de Nationals en met een mondmasker op. Fauci, een groot fan van de kampioen uit Washington, slaagde er niet in de bal in de handen van de dienstdoende catcher Sean Doolittle te werpen.
In de andere wedstrijd van de eerste speelavond in de MLB wonnen de Los Angeles Dodgers op eigen veld met 8-1 van de San Francisco Giants.
Bij beide wedstrijden demonstreerden de spelers tegen racisme en geweld. Voor het begin toonden de honkballers een groot spandoek uit solidariteit met Black Lives Matter. Een boodschap van de acteur Morgan Freeman over sociaal onrecht schalde door het lege stadion. Alle spelers in Washington stonden daarna bij het volkslied weer op.
In Los Angeles daarentegen bleven aanwinst Mookie Betts (Dodgers) en enkele stafleden van de Giants ook tijdens het volkslied op een knie zitten, zeer tegen de wil van president Donald Trump. Hij vindt het een gebrek aan respect voor het land en de Amerikaanse vlag. De meeste spelers droegen ook slogans op hun mouwen. Black Lives Matter en United for Change viel er te lezen. Op de achterkant van de werpheuvel was het logo van de MLB veranderd in BLM.
American footballer Colin Kaepernick was in 2016 de eerste sporter die, als protest tegen racisme en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, besloot om te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. De afgelopen weken werd deze vorm van protest wereldwijd overgenomen, naar aanleiding van de dood van George Floyd.