Hoolwerf en Dedden uitgeroepen tot beste marathonschaatsers

20 okt 2022, 19:38 Sport
hoolwerf uitgeroepen tot beste marathonschaatser van vorig jaar
De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft Evert Hoolwerf en Ineke Dedden uitgeroepen tot beste marathonschaatsers van het afgelopen seizoen. De 27-jarige Hoolwerf kreeg donderdag de prijs uitgereikt tijdens de presentatie van Team Reggeborgh in Rijssen.
"Vorig seizoen hadden we misschien een minder jaar als ploeg, maar dat kwam mogelijk door minder trainen vanwege corona. Ik was degene die het vaak mocht afmaken, maar deze is niet alleen voor mij maar voor de hele ploeg", zei Hoolwerf, die zes marathons op natuurijs won en in Zweden ook zegevierde op een Grand Prix op natuurijs.
Hij kreeg het bijbehorende bronzen beeld uitgereikt door Willem Hut. "Je krijgt deze prijs als je hebt laten zien dat je kan winnen, op natuur- en kunstijs, en je klassementen kan winnen. Evert voldoet aan al deze criteria", aldus de competitieleider marathon van de KNSB.
Dedden (28) werd bij de vrouwen uitgeroepen tot de beste marathonschaatser. Zij kreeg het beeld tijdens een training in Thialf. Dedden won alle Grand Prix-wedstrijden op natuurijs. Op het NK op natuurijs eindigde ze als tweede achter Luna Jonkers.
Eerder deze week werd Suzanne Schulting al uitgeroepen tot shorttrackster van het jaar. Schulting (25) won in februari op de Winterspelen twee gouden medailles en nam ook zilver en brons mee uit Beijing. Bij de mannen ging de prijs naar de volledige aflossingsploeg, die zilver pakte bij de WK in Canada: Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roes en Friso Emons.