Internationale boksfederatie schorst Nederlandse bond

22 mei 2023, 22:26 Sport
internationale boksfederatie schorst nederlandse bond
De internationale boksfederatie IBA heeft de bonden van Nederland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zweden geschorst vanwege hun deelname aan de rivaliserende organisatie World Boxing. Die bond werd vorige maand opgericht, met de Nederlander Boris van der Vorst als voorlopig leider.
Amerika heeft het lidmaatschap van de IBA zelf al opgezegd. De internationale boksbond zegt dat Nederland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zweden weer welkom zijn als ze uit World Boxing stappen.
Van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse bond, wil met de oprichting van Word Boxing zijn favoriete sport voor de Olympische Spelen behouden. "We willen een goede structuur neerzetten, financieel transparant beleid voeren en zorgen voor eerlijke uitslagen: de beste bokser moet winnen en niet de bokser uit de meest invloedrijke boksfederatie", zei hij vorige maand.
Het aanvragen van olympische erkenning kan formeel pas als het IOC die ontneemt van de IBA. Deze mondiale bond is sinds 2019 al geschorst vanwege bestuurlijke en financiële perikelen. Het IOC nam de verantwoordelijkheid voor de kwalificatie- en olympische wedstrijden van het boksen over. Vanwege de al jaren aanhoudende chaos in de bokswereld is de sport niet opgenomen in het voorlopige programma voor de Spelen van 2028 in Los Angeles.
De IBA staat onder leiding van de Oemar Kremlev. De Rus laat steeds duidelijk blijken dat hij de olympische status niet zo belangrijk vindt. De IBA, die wordt gefinancierd door Gazprom, besloot afgelopen najaar al om boksers uit Rusland en Belarus weer toe te laten tot internationale competities.