IOC blij dat atleten zekerheid hebben over deelname Winterspelen

08 dec 2021, 18:32 Sport
ioc blij dat atleten zekerheid hebben over deelname winterspelen
ANP
Het Internationaal Olympisch Comité zegt blij te zijn dat voor zover bekend alle nationale overheden hun atleten steunen om deel te nemen aan de Winterspelen van Beijing. Dat zei voorzitter Thomas Bach in een reactie op een diplomatieke boycot die enkele landen hebben aangekondigd.
Bach legde dat op zijn eigen wijze uit. "Het gaat ons er in eerste instantie om dat de atleten kunnen meedoen. Dat is nu het geval. We hebben nog geen regering horen zeggen dat het niet mag. De atleten hebben zekerheid dat het evenement in volle omvang doorgaat. Dat is voor ons het belangrijkste."
"De beslissing om wel of geen politici of andere hoogwaardigheidsbekleders te sturen, is een politieke beslissing van elke regering afzonderlijk", vervolgde Bach. "Daar mengen wij ons niet in, in dat opzicht blijven wij neutraal. Zouden we in dit soort zaken partij kiezen, dan krijgen we nooit alle 206 nationale olympische comités op de Olympische Spelen. Dat zou dan het einde van het evenement kunnen betekenen."
Meerdere landen hebben aangegeven over te gaan tot een diplomatieke boycot van het evenement, dat in februari plaatsvindt. Ze protesteren hiermee tegen het schenden van de mensenrechten in China. Tot dusverre gaat het om Groot-Brittannië, Australië, de Verenigde Staten en Canada. De verwachting is dat deze lijst de komende weken nog wel groter wordt.