Japanse keizer opent Paralympics in Tokio

24 aug 2021, 15:24 Sport
japanse keizer opent paralympics in tokio
Keizer Naruhito van Japan heeft dinsdag de Paralympics in Tokio officieel geopend. Dat gebeurde ongeveer twee weken na de sluiting van de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad.
Achter de vlaggendragers Fleur Jong en Jetze Plat was Nederland met een groep van ongeveer dertig personen aanwezig, onder wie atleten en stafleden. Esther Vergeer is de chef de mission van TeamNL. Oranje neemt met 73 atleten deel aan het evenement, dat tien dagen duurt.
"Ik kan het nog maar nauwelijks geloven dat we hier samen zijn", zei Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, verwijzend na een jaar uitstel in verband met de pandemie. "Velen dachten dat het onmogelijk was, maar door een gezamenlijke inspanning is het gelukt. Vanaf nu gaan onze paralympische atleten de wereld laten zien wat ze kunnen."
"En ze zullen de wereld gaan veranderen voor mensen met een beperking", vervolgde Parsons. "We zullen de 1,2 miljoen mensen met een handicap in de wereld centraal stellen op onze agenda. Verschil is de kracht, het is niet de zwakte."
Een vrijwilliger droeg de vlag van Afghanistan het stadion in als teken van solidariteit met atleten uit het land, die na de machtsovername van de Taliban niet aan de Paralympics kunnen deelnemen.
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waren er geen toeschouwers bij de ceremonie aanwezig. Die zullen er bij de wedstrijden ook niet zijn.
Er zijn bij de Paralympics 4403 atleten uit 162 landen. Het aantal gouden medailles dat kan worden gewonnen is 539.