Klacht tegen coach en vijfkampster om mishandeling paard

13 aug 2021, 18:17 Sport
klacht tegen coach en vijfkampster om mishandeling paard
De Duitse Dierenbescherming heeft vrijdag een klacht wegens dierenmishandeling ingediend tegen de Duitse moderne vijfkampster Annika Schleu en haar coach Kim Raisner. De twee werden van de Olympische Spelen in Tokio verwijderd nadat de atlete op aanwijzing van de coach een paard meerdere keren sloeg.
Het duo wordt beschuldigd van "dierenmishandeling" en "hulp en medeplichtigheid aan dierenmishandeling", aldus de internationale moderne vijfkampbond UIPM in een verklaring. Het incident gebeurde toen Schleu vorige week haar paard Saint Boy niet onder controle kreeg. Ze ging tot het incident aan de leiding in de wedstrijd, maar verspeelde haar medaillekansen door de weigering van het paard.
Na afloop van het onderdeel met de paarden kregen de atleet en bondscoach Raisner stevige kritiek. "Raak hem hard! Raak hem!", had de coach duidelijk hoorbaar naar Schleu geschreeuwd. De zichtbaar aangeslagen atleet sloeg daarop het weifelende paard met een zweep.
Schleu hield tegenover het Duitse dagblad Die Zeit vol dat ze het paard niet "extreem hard" heeft behandeld. Ze gaf wel toe dat ze "iets kalmer en nuchterder" had kunnen reageren.
Bij de moderne vijfkamp moeten deelnemers een paard berijden dat hen door loting wordt toegewezen. De atleet krijgt 20 minuten voorbereidingstijd om aan dat paard te wennen. De proef zelf is een springparcours.