De Nederlandse hockeybond KNHB erkent dat het prestatieklimaat bij het nationale vrouwenteam niet veilig is geweest. De bond neemt om die reden de vijftien aanbevelingen over die het onderzoeksbureau Fijbes Consultancy heeft voorgesteld.
Fijbes sprak in de maanden januari en februari met 47 speelsters en stafleden die vanaf 1 januari 2020 deel uitmaakten van de selectie en begeleiding van het Nederlands vrouwenteam. Het bureau constateerde dat een groot deel van de ondervraagden de prestatiecultuur als negatief beoordeelde. Vooral de sterke hiërarchie werd als remmend ervaren op "openheid en eigenheid". Ook negatieve ervaringen met de bondscoach werden genoemd.
De KNHB gaf opdracht voor het onderzoek nadat in het najaar uit een evaluatie met de internationals na de gewonnen Olympische Spelen in Tokio naar voren was gekomen dat er onvrede heerste over de groepscultuur en het teamklimaat. De bond stelde toen al een externe begeleider aan om zaken te verbeteren. In januari werd bondscoach Alyson Annan ontslagen vanwege haar rol in de groepscultuur. "De KNHB wil er alles aan doen om te voorkomen dat speelsters, spelers of staf van de eigen nationale elftallen zich niet prettig, onveilig of anderszins niet goed voelen in nationale teams."
Het onderzoek toont volgens de bond aan hoe belangrijk het is dat een extern bureau het prestatieklimaat heeft onderzocht. "Door de zorgvuldigheid van Fijbes Consultancy en het vertrouwen van de deelnemers in de onderzoeken liggen er nu aanbevelingen waarmee de KNHB niet alleen de huidige generatie hockeysters, maar ook alle andere teams en toekomstige internationals een gezond, veilig, maar ook succesvol prestatieklimaat kan bieden."
De onderzoekers constateerden in het vrouwenteam een "ijzeren wil" om te winnen en het hoogst haalbare te bereiken. In die prestatiecultuur lagen de macht en zeggenschap bij enkele personen die weinig tegenspraak duldden. Veel speelsters ervoeren selectiedruk en "onprettige, kwetsende en dubbelzinnige interacties in relatie tot de bondscoach". Die cultuur leidde tot het ontstaan van "een situatie waarin een aanzienlijk deel van de speelsters, maar ook enkele stafleden, (grote) druk, onzekerheid en angsten hebben ervaren".
De vijftien aanbevelingen zijn erop gericht het prestatieklimaat te verbeteren. Een van die aanbevelingen is het aanstellen van een onafhankelijke begeleider of adviseur bij de cultuurverandering. Ook stelt het onderzoeksbureau voor een periodieke ‘welzijnscheck’ voor speelsters en staf in te voeren.