Kopecky wint dankzij ritzege op slotdag opnieuw Ladies Tour

13 okt , 16:53 Sport
anp131024095 1
ANP
ARNHEM (ANP) - Lotte Kopecky heeft de Simac Ladies Tour gewonnen, een rittenkoers voor wielrensters uit de WorldTour. De Belgische wereldkampioene van SD Worx - Protime won de zesde en laatste etappe met start en finish in Arnhem. Dankzij de op de streep verdiende bonificatieseconden passeerde Kopecky de Duitse Franziska Koch, die in de leiderstrui aan de rit was begonnen.
Het sprintende peloton achterhaalde net voor de streep de ontsnapte Brabantse Silke Smulders, die lang op weg leek naar de ritzege. Achter Kopecky, die de Ladies Tour in 2023 ook al won, werd haar ploeggenote Lorena Wiebes tweede. De Belgische Marthe Truyen werd derde, Smulders vierde.
"Het plan was wel om via een sprint hier de eindzege te pakken, maar ik win 'm echt in de laatste centimeters", vertelde Kopecky in het flashinterview kort na de finish. "Silke was heel sterk. Onze hele ploeg heeft moeten rijden om het gat te dichten."
Lastigste hindernis
Na enkele ontsnappingspogingen passeerde een compleet peloton de streep in Arnhem waarna nog zeven lokale ronden, samen een kleine 60 kilometer, volgden. Daarin was de Zijpendaalseweg, een helling van 300 meter, steeds de lastigste hindernis. Smulders probeerde ruim vier ronden voor het einde weg te rijden. De renster van Liv-AlUla-Jayco was de rit als zevende in het algemeen klassement begonnen. Met een kleine 15 kilometer te gaan had ze zelfs 45 seconden voorsprong en was ze virtueel de leidster in het klassement.
Bij het ingaan van de slotronde voerde vrijwel de gehele ploeg van SD Worx - Protime het tempo op. De marge bedroeg nog amper een halve minuut, maar de 23-jarige Brabantse werd uiteindelijk pas centimeters voor de streep ingelopen.
Schaafwonden
Kopecky was zaterdag, in een door Wiebes gewonnen etappe, nog ten val gekomen en had flink wat schaafwonden opgelopen. "Het was verantwoord om vandaag te starten. Ik voelde me wel oké. Het is een mooie manier om het seizoen zo af te sluiten."
De Simac Ladies Tour is de enige rittenkoers in de Benelux die de status van WorldTour-wedstrijd heeft.