Korea's samen kandidaat voor Spelen 2032

02 nov 2018, 13:10 Sport
koreas samen kandidaat voor spelen 2032
ANP
De buurlanden Noord- en Zuid-Korea gaan zich samen kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2032. Het voorstel daarvoor kwam in september vanuit Zuid-Korea en een paar weken later hebben de twee Korea's elkaar al gevonden. De sportministers Won Kil-u (noord) en Roh Tae-kang (zuid) schudden elkaar tijdens topoverleg in de Noord-Koreaanse stad Kaesong, vlakbij de grens met Zuid-Korea, de hand.
Ze spraken af het Internationaal Olympisch Comité (IOC) formeel te laten weten dat de buurlanden over veertien jaar samen de Spelen willen organiseren. In 2020 is het mondiale sportevenement in Tokio, daarna zijn Parijs (2024) en Los Angeles (2028) aan de beurt.
De tot voor kort gespannen relatie tussen Noord- en Zuid-Korea is door samenwerking op sportief gebied dit jaar flink verbeterd. IOC-voorzitter Thomas Bach heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Tijdens de Winterspelen van begin dit jaar in Zuid-Korea kwamen de deelnemende sporters uit de buurlanden samen het stadion binnen voor de openingsceremonie en ze vormden een gezamenlijk ijshockeyteam. Sindsdien stellen ze in steeds meer sporten samen ploegen samen. Zo spraken de sportministers in Kaesong ook af volgend jaar een gezamenlijk handbalteam naar het WK in Duitsland en Denemarken te sturen.
Bach ging kort na de Spelen naar Noord-Korea, met het doel om sport in het geïsoleerde land te ontwikkelen.