Kristoffersen onttroont grieperige Hirscher

15 feb 2019, 19:31 Sport
kristoffersen onttroont grieperige hirscher
De Noorse skiër Henrik Kristoffersen heeft zijn eerste wereldtitel veroverd. Hij was op de WK in het Zweedse Åre de beste op de reuzenslalom. Kristoffersen troefde titelverdediger Marcel Hirscher af. De Oostenrijkse topfavoriet moest genoegen nemen met het zilver. De Fransman Alexis Pinturault behaalde het brons.
Hirscher begon grieperig aan de wedstrijd. Hij had de voorbije dagen vooral in bed gelegen, snipverkouden en met keelpijn. De skiër die de afgelopen zeven jaar de algemene wereldbeker won, verwachtte er weinig van, maar deed uiteindelijk gewoon mee om de medailles. Hij zette in de eerste manche de tweede tijd neer, maar verloor in de tweede run te veel tijd op Kristoffersen, die in de eerste manche de derde tijd noteerde.
Pinturault was de snelste in de eerste run en had zicht op een tweede gouden plak in Åre. De Fransman had eerder op de WK de combinatie gewonnen. Zijn tweede slalom ging met te veel foutjes gepaard, waardoor hij terugviel naar de derde plek in de eindrangschikking.
Het zoet van de overwinning smaakte Kristoffersen goed. Meestal moet hij Hirscher voor zich dulden op de slalom, maar nu keerde hij de rollen om met een onvervaarde tweede run op papperige sneeuw. ,,Het is geweldig, ik heb al sinds 2015 geen reuzenslalom gewonnen. Ik heb er keihard voor gewerkt, dat weet ik wel'', zei de 24-jarige Noor.
Maarten Meiners eindigde op de 28e plaats. De 27-jarige Nederlander zette in de eerste manche de 33e tijd neer, waardoor hij zijn tweede heat pas kon skiën toen alle toppers al klaar waren. Op de afgetrapte piste noteerde hij de 24e tijd en klom hij nog wat posities.