Kromowidjojo pakt goud op 50 m vrije slag

04 okt 2018, 19:15 Sport
kromowidjojo derde op 50 m rugslag
Ranomi Kromowidjojo heeft op de eerste dag van het vierde wereldbekertoernooi zwemmen kortebaan in Boedapest twee medailles veroverd. De drievoudig olympisch kampioene pakte goud op de 50 meter vrije slag en brons op de 50 meter rugslag. Ook Femke Heemskerk behaalde twee plakken: brons op de 50 meter vrij en brons op de 400 meter vrij.
Kromowidjojo verwees haar Zweedse rivale Sarah Sjöström naar de tweede plaats: 23,23 tegen 23,36. Voor 'Kromo' was het haar tweede tijd ooit op de 50 meter. Heemskerk finishte als derde in 23,67. Kim Busch (zesde in 24,23) en Valerie van Roon (achtste in 24,56) vervulden in de finale een bijrol.
Op de 50 meter rugslag tikte Kromowidjojo aan in 26,19 seconden. Dat was eveneens haar op één na snelste tijd op deze afstand. De Australische Emily Seebohm won in 26,05, gevolgd door de Britse Georgia Davies (26,13). Maaike de Waard zwom de zesde tijd (26,44). Kira Toussaint ging in Boedapest vanwege ziekte niet van start.
Heemskerk eindigde als derde op de 400 meter vrije slag in 4.00,03, een persoonlijk record. De 31-jarige zwemster maakte afgelopen maandag bekend dat ze wil doorgaan tot de Olympische Spelen van Tokio 2020. De Chinese Jianjiahe Wang (16) zegevierde in een wereldrecordtijd: 3.53,97.
Joeri Verlinden zwom de vierde tijd (51,15) in de finale van de 100 meter vlinderslag. Jesse Puts kwam op de 50 meter vrij op de zesde plaats uit (21,35). Kim Busch eindigde als achtste op de 100 meter wisselslag (59,84). Ook Arno Kamminga belandde op de achtste plek, op de 100 meter schoolslag (58,19).