Kunstrijder Hanyu mikt ondanks blessure op unieke sprong

23 dec 2021, 11:41 Sport
kunstrijder hanyu mikt ondanks blessure op unieke sprong
Tweevoudig olympisch kampioen kunstrijden Yuzuru Hanyu heeft aangegeven dat hij ondanks een enkelblessure van plan is op de Winterspelen van Beijing zijn titel te verdedigen. De Japanner kwam sinds een val tijdens een training vorige maand niet meer op het ijs in actie, maar liet donderdag weten op de nationale kampioenschappen van zijn land komend weekeinde zelfs een viervoudige axel te willen proberen.
Hanyu, die woensdag niet op kwam dagen tijdens een persconferentie voorafgaand aan de titelstrijd, slaagde donderdag tijdens een training er bijna in de unieke sprong uit te voeren. Nog nooit liet een kunstschaatser de viervoudige sprong in een wedstrijd zien. Hanyu wil zijn plan zondag tijdens de vrije kür uitvoeren en daarna op de Spelen in Beijing. "Ik denk dat Beijing een mooi eindpunt is", zei hij donderdag na zijn verrassende terugkeer op het ijs. Daarmee sprak hij zich voor het eerst uit over een mogelijke deelname aan de Winterspelen. Het Japans kampioenschap wordt zijn eerste optreden sinds april. Vrijdag wordt in Saitama de korte kür afgewerkt.
Hanyu (27) wacht sterke concurrentie van zijn 18-jarige landgenoot Yuma Kagiyama, de huidige nummer 1 van de wereld. Ook moet hij afrekenen met Shoma Uno, de winnaar van zilver op de Spelen van Pyeongchang. Voorafgaand aan die Spelen was Hanyu ook al lange tijd geblesseerd aan een enkel.