Luxemburger Jungels wint bergrit in Tour de France

10 jul 2022, 17:40 Sport
luxemburger jungels wint bergrit in tour de france
ANP
De Luxemburger Bob Jungels heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een bergrit, grotendeels door Zwitserland. De top van de laatste col lag op 10 kilometer voor de finish in Châtel Les Portes Du Soleil, waar het ook nog omhoog ging. Jungels, die rijdt voor AG2R-Citroën, was vooraan overgebleven uit een omvangrijke kopgroep en reed alleen naar de finish. Kort achter hem finishte de Spanjaard Jonathan Castroviejo als tweede, voor zijn landgenoot Carlos Verona.
Jungels (29) won eerder onder meer een rit in de Giro d'Italia en Luik-Bastenaken-Luik. De Sloveen Tadej Pogacar finishte op 49 seconden na de ritwinnaar in een groep met de podiumkandidaten en behield de gele leiderstrui. In het algemeen klassement heeft de kopman van UAE Team Emirates een voorsprong van 39 seconden op de Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma. Maandag volgt de tweede rustdag van deze Tour waarna een rit met een redelijk zware slotklim de voorbode is voor twee slopende dagen in de Alpen.
Een uur na de start in Aigle ontstond een kopgroep van eerst vijftien en later 21 renners. Onder anderen de Belg Wout van Aert was een van de renners die alsnog de sprong naar de kop van de koers maakte. De hoogste geklasseerde renner van het gezelschap was de Colombiaan Rigoberto Urán. Met ook de Spanjaard Ion Izagirre en Jungels begon de groep met een voorsprong van 3 minuten aan de Col des Mosses, een klim van de tweede categorie. De Fransman Pierre Latour kwam als eerste boven.
Op de Col de la Croix, de eerste van twee bergen van de eerste categorie, kwam de Duitser Simon Geschke als eerste boven, met later in de rit veroverde punten nam hij de bergtrui over van de Deen Magnus Cort. Jungels volgde in zijn spoor en ging er in de afdaling alleen vandoor. Hij begon met een voorsprong van een kleine 2 minuten aan de Pas des Morgins, de tweede col van de eerste categorie. Het peloton, met de mannen van geletruidrager Pogacar op kop, achterhaalde een groot deel van de vroegere koplopers. Alleen de Fransman Thibaut Pinot en de twee Spanjaarden bleven vooruit. Pinot leek lang Jungels bij te halen, maar kwam in de hellende laatste kilometers tekort. Hij moest genoegen nemen met de vierde plaats.