Minister: Tokio heeft het recht Spelen uit te stellen

03 mrt 2020, 9:53 Sport
minister tokio heeft het recht spelen uit te stellen
Tokio heeft het recht om de Olympische Spelen uit te stellen naar eind 2020 vanwege het coronavirus. Dat vertelde de Japanse minister Seiko Hashimoto na vragen in het parlement.
"Het contract stelt dat de Spelen gehouden moeten worden in kalenderjaar 2020. Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als het recht tot uitstellen", zei Hashimoto. De Olympische Spelen staan nu voor 24 juli tot en met 9 augustus op de kalender. Hashimoto: "we doen er alles aan de Spelen door te laten gaan op de geplande data".
Het wijzigen van de data is wel heel kostbaar. Het budget van de Spelen is ruim 11,25 miljard euro.
Het recht om de Spelen te schrappen ligt bij het IOC, maar vorige week liet voorzitter Thomas Bach nog weten dat hij ondanks de uitbraak van het coronavirus volledig achter het doorgaan van de Spelen staat.
Voorafgaand aan een IOC-bijeenkomst in Lausanne ging Bach nog kort in op het onderwerp. "We zijn allemaal gezond en kijken uit naar de meeting", zei hij bij binnenkomst met een glimlach. "We bereiden ons voor op een succesvolle editie van de Olympische Spelen." Het IOC is in Lausanne bijeen voor een belangrijke bijeenkomst, waar de gevolgen van het coronavirus worden besproken.
In Japan zijn al zo'n duizend mensen besmet met het coronavirus en twaalf mensen om het leven gekomen.