Moeizame zege Djokovic bij terugkeer in China en op tour

05 okt , 12:43 Sport
anp051024082 1
ANP
SHANGHAI (ANP) - Novak Djokovic heeft bij zijn terugkeer op Chinese bodem moeizaam de derde ronde bereikt van het masterstoernooi van Shanghai. De 24-voudig grandslamkampioen, die voor het eerst sinds 2019 weer meedoet aan het toernooi, was in zijn eerste individuele wedstrijd sinds de US Open met 7-6 (3) 7-6 (9) te sterk voor de Amerikaan Alex Michelsen.
Djokovic, die in de tweede set een 4-1-voorsprong weggaf, heeft tijdens de laatste weken van het seizoen punten nodig om plaatsing voor de ATP Finals af te dwingen. De afgelopen jaren was hij rond deze periode al zeker van een ticket voor het eindejaarstoernooi, maar omdat hij dit seizoen minder goed heeft gepresteerd dan in voorgaande jaren staat hij negende op de jaarranglijst. Alleen de acht beste spelers mogen meedoen aan de ATP Finals in Turijn.
In 2018 won Djokovic (37), de nummer 4 van de wereld, het toernooi in Shanghai voor het laatst. In totaal was hij er vier keer de beste. Het toernooi werd de afgelopen jaren ook een aantal keer geschrapt door de uitbraak van het coronavirus.
Alcaraz en Sinner
Eind augustus kwam Djokovic voor het laatst in actie op de tour. In de derde ronde van de US Open moest hij in vier sets zijn meerdere erkennen in de Australiër Alexei Popyrin.
Eerder op de dag bereikten ook Carlos Alcaraz en Jannik Sinner de derde ronde in de Chinese stad. Alcaraz liet de Chinees Juncheng Shang met 6-2 6-2 kansloos, Sinner won in twee sets van de Japanner Taro Daniel: 6-1 6-4.