PARIJS (ANP) - De kosten voor de Olympische en Paralympische Spelen 2024 in Parijs zijn tot nu toe minstens tweemaal zo hoog als begroot. Lang niet iedereen profiteert mee van de voordelen van beide evenementen, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dak- en thuislozen zien zich gedwongen de Franse hoofdstad te verlaten. Het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut ziet ook positieve effecten. Zo geven de Spelen een impuls aan de breedtesport.
De kosten van de Spelen worden nu beraamd op zo'n 8,5 miljard euro. De verwachte economische impact voor de regio Île-de-France, waar Parijs in ligt, wordt geraamd op 9 miljard euro. Vooral hotels en restaurants in de olympische stadsdelen profiteren. De grootscheepse sportevenementen kunnen voor gevoelens van trots, plezier en saamhorigheid in heel Frankrijk zorgen.
In mei 2024 was 24 procent van de Fransen enthousiast over de Spelen, die vrijdagavond met een openingsceremonie op de Seine worden ingeluid. Ruim zeven op de tien Fransen vinden de toegangskaarten voor de Spelen te duur. Twee derde maakt zich zorgen over de veiligheid en de impact op het milieu. Daarnaast klagen Parijzenaars over de overlast die zij ervaren, zoals wegafsluitingen, lawaai van verbouwingen en gebouwen die in de steigers staan.
Maatschappelijke doelen
Om beide sportevenementen te benutten voor maatschappelijke doelen zijn in de aanloop naar de Spelen in Frankrijk projecten opgezet. Daarbij is breedtesport ingezet. Thema's van die maatschappelijke doelen zijn onderwijs, gezondheid, inclusiviteit en milieu. Het fonds waarmee de projecten worden gefinancierd, heeft een omvang van 47,7 miljoen euro. Honderden projecten hebben inmiddels miljoenen Fransen bereikt.
Alleen Parijs wilde de Spelen van 2024 houden. Er is steeds minder belangstelling van steden en regio's om zich te kandideren voor de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld, mede door de hoge kosten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkent de problemen en probeert met nieuw beleid ervoor te zorgen dat meer steden de Spelen willen organiseren.
Nieuw beleid
Met het nieuwe beleid zet het IOC, volgens de onderzoekers van het Mulier Instituut, stappen in de goede richting. Maar het is volgens het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut twijfelachtig of dit nieuwe beleid de toekomst van de Spelen veiligstelt. Want het IOC behoudt nog altijd een machtspositie, is ongereguleerd en nog steeds niet heel transparant over kosten, opbrengsten en financiële risico's.
De Paralympische Spelen beginnen op 28 augustus in Parijs.