Nadal: dit is de consequentie van keuze Djokovic

06 jan 2022, 8:27 Sport
nadal dit is de consequentie van keuze djokovic
ANP
De Spaanse tennisser Rafael Nadal vindt dat Novak Djokovic de situatie waarin hij zit aan zichzelf te danken heeft. "Als hij had gewild, had hij zonder problemen hier in Australië kunnen spelen", zei Nadal na zijn eerste partij op het ATP-toernooi van Melbourne tegen diverse media. "Hij heeft zijn eigen keuzes gemaakt en iedereen is daar natuurlijk vrij in. Maar daar zijn wel wat consequenties aan verbonden."
Alleen tennissers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus mogen meedoen aan de Australian Open, het grandslamtoernooi in Melbourne dat op 17 januari begint. Djokovic wil zich echter niet laten vaccineren, waardoor lang onduidelijk was of hij naar Australië zou komen. Hij meldde dinsdag een medische vrijstelling te hebben gekregen en stapte daarna op het vliegtuig naar Melbourne. Bij aankomst werd de twintigvoudig grandslamwinnaar echter tegengehouden op de luchthaven.
Volgens de Australische autoriteiten kon Djokovic niet voldoende bewijs leveren voor zijn medische vrijstelling. De aanvoerder van de wereldranglijst zit voorlopig in een quarantainehotel in Melbourne. Djokovic heeft een rechtszaak aangespannen om uitzetting te voorkomen.
Nadal, die net als Djokovic twintig grandslamtitels heeft, wilde zich in eerste instantie op de vlakte houden over de zaak. "Het is in mijn ogen natuurlijk niet goed wat er nu gebeurt. Maar ik kan hier geen duidelijke mening over hebben, omdat ik niet alle details ken."
De 35-jarige Spanjaard sprak zich daarna alsnog duidelijk uit. "De wereld heeft genoeg geleden om gewoon de regels te volgen. Als je geen vaccin wil nemen, dan kan je in de problemen komen. Heel veel families lijden al twee jaar onder deze pandemie. Ik begrijp dat de mensen in Australië heel gefrustreerd zijn, ze zijn door veel harde lockdowns gegaan en heel veel mensen konden niet naar huis. De afgelopen twee jaar zijn veel mensen overleden en volgens mij is het vaccin de enige manier om deze pandemie te stoppen. Ik geloof in de mensen die verstand hebben van medicijnen. Als zij zeggen dat we gevaccineerd moeten zijn, dan moeten we dat doen. Ik heb Covid doorgemaakt en ben twee keer gevaccineerd. Als je dat doet, heb je geen problemen om hier te kunnen spelen."
Volgens Nadal ervaart Djokovic nu de consequenties van diens keuze. "Iedereen moet doen waarbij hij zich goed voelt. Ik leef op een bepaalde manier ook wel met hem mee. Maar tegelijkertijd kent hij ook al enkele maanden de voorwaarden om hier te kunnen spelen."