Nadal met Spanje naar finale ATP Cup

11 jan 2020, 13:15 Sport
nadal met spanje naar finale atp cup
De Spaanse tennissers kunnen na de Daviscup ook de ATP Cup winnen. Roberto Bautista Agut en Rafael Nadal bezorgden hun land een plek in de finale van het nieuwe landentoernooi door Australië in de halve finales te verslaan.
Spanje neemt het zondag in de eindstrijd op tegen Servië, wat betekent dat het in Sydney tot een duel komt tussen Nadal en Novak Djokovic, de nummers 1 en 2 van de wereld. De Serviërs hadden eerder op de dag met 3-0 gewonnen van Rusland. Dusan Lajovic klopte Karen Chatsjanov met 7-5 7-6 (1), waarna Djokovic in een meeslepende partij wist te winnen van Daniil Medvedev: 6-1 5-7 6-4. Ook het afsluitende dubbel ging naar Servië (6-4 7-6 (7)).
De tweede halve finale, tussen Spanje en Australië, was vooral een mentaal gevecht. Zo stond Bautista Agut onverstoorbaar te tennissen tegen Nick Kyrgios, die zijn emoties weer eens niet onder controle had. Captain Lleyton Hewitt deed langs de kant verwoede pogingen om in te praten op zijn grillige landgenoot, die in de tweede set uit woede zijn racket kapot sloeg op het hardcourt nadat hij in de vijfde game was gebroken. Bautista Agut maakte het karwei daarna koel af: 6-1 6-4.
De 20-jarige De Minaur toonde heel wat meer vechtlust dan Kyrgios. De nummer 18 van de wereld brak Nadal direct in de eerste game en haalde zo de eerste set binnen (6-4). De Australische kopman liet ook in de tweede set bij vlagen prachtig tennis zien, maar hij werd in de twaalfde game gebroken en dat kostte hem gelijk de set (5-7). Het bleek een mentale klap die De Minaur niet meer te boven kwam. De beslissende set ging met 6-1 naar Nadal.
"Ik had in het begin wat minder energie dan normaal", zei Nadal, die een dag eerder tegen België had verloren van David Goffin, maar daarna in het beslissende dubbel alsnog succesvol was. "Ik ga nu proberen wat te slapen. Het wordt een superzware finale. Hopelijk zijn we er klaar voor."