Nederlandse atleten pakken recordaantal van zeven medailles

07 aug 2021, 17:49 Sport
nederlandse atleten pakken recordaantal van zeven medailles
ANP
De Nederlandse atletiekafvaardiging heeft op de Olympische Spelen in Tokio een recordaantal van zeven medailles gepakt. Het oude record stond op zes en dateerde van 1948 toen de Spelen in Londen werden gehouden.
Op de slotdag van het olympisch atletiektoernooi pakten de estafettemannen (zilver, 4x400 meter) en Sifan Hassan (goud, 10.000 meter) een medaille en daarmee brachten zij het totaalaantal atletiekmedailles op zeven. Hassan was al in het bezit van twee medailles: brons op de 1500 meter en goud op de 5000 meter.
Ook Femke Bol (brons, 400 meter horden) en zevenkampsters Anouk Vetter (zilver) en Emma Oosterwegel (brons) beklommen het podium in het Olympisch Stadion van Tokio.
Op de vorige Spelen, in Rio de Janeiro, moest de Nederlandse atletiekploeg genoegen nemen met slechts één plak; Dafne Schippers won zilver op de 200 meter. Dat betekende de eerste Nederlandse atletiekmedaille sinds 1992 van Ellen van Langen, die in Barcelona op sensationele wijze naar het goud liep op de 800 meter.
73 jaar geleden bezorgde Fanny Blankers-Koen Nederland vier gouden medailles. Wim Slijkhuis won twee keer brons.