Nederlandse judoploeg grijpt brons in landenwedstrijd WK

14 mei 2023, 18:27 Sport
nederlandse judoploeg grijpt brons in landenwedstrijd wk
De Nederlandse judoploeg heeft de WK in Qatar afgesloten met een bronzen plak in de landenwedstrijd. Oranje was met 3-0 te sterk voor Marokko. Koen Heg (-73 kilogram), Sanne van Dijke (-70 kilogram) en Guusje Steenhuis (+70 kilogram) zorgden voor de zeges aan de zijde van Nederland. De partij van Noël van 't End (-90 kilogram) eindigde zonder winnaar.
Voor Nederland is het de derde bronzen medaille bij de WK in Doha. Joanne van Lieshout (-63 kilogram) en Steenhuis (-78 kilogram) grepen eerder al brons. Topsportdirecteur Gijs Ronnes van de Nederlandse bond had voorafgaand aan de WK drie medailles als doel gesteld.
Oranje moest het eerder in de halve finales met 4-2 afleggen tegen Japan. Van Dijke (-70 kilogram) en Karen Stevenson (+70 kilogram) zorgden voor de Nederlandse zeges. Julie Beurskens (-57), Koen Heg (-73), Frank de Wit (-90) en Roy Meyer (+90) verloren hun partijen.
De Nederlandse judoka's hadden de halve finales bereikt met zwaarbevochten zeges op Cuba en Oezbekistan (twee keer 4-3). Tegen Cuba kwam Oranje terug van een 3-1-achterstand, tegen Oezbekistan zelfs nadat de eerste drie partijen waren verloren. Van 't End zorgde in beide duels voor de beslissende zeges.
Japan greep uiteindelijk de wereldtitel. In de finale werd Frankrijk met 4-3 verslagen.